WordPress Site Optimizasyonu Nasıl Yapılır?
Bu modern teknoloji çağında etrafınızdaki insanlar sürekli gelişiyor ve ilerliyorsa sizin de bundan geri kalmamanız gerekir. Bugünlerde herkes ilerlemek istiyor. Kimsenin bekleyecek vakti yok. Herkesin kendi meşguliyeti en önemli önceliği olmuş durumda. Dolayısıyla, eğer ziyaretçilerinizin beklentilerini karşılamazsanız, onlar da başka bir yere gitme konusunda tereddüt etmezler.
Bu durum tüm web siteleri için geçerlidir. Pazarlama ekibinizin web sitenize gelen trafiği arttırmak için elinden gelen her şeyi yaptığını farz edelim. Siteniz sayfa yükleme hızı konusunda beklentileri karşılamazsa ne düşünürsünüz?
Pazarlama ekibinizin bu iş için harcadığı vaktin ve emeğin boşa gittiğini düşünürsünüz herhalde. Bunun yaşanmasına izin vermeyin. Web sitenizde ilgilenilmesi gereken başka önemli kısımlar da var.
Site Hızının Önemi
- Ziyaretçilerinize daha iyi bir kullanıcı deneyimi sunar.
- Ziyaretçilerinizin web sitenizde bir sayfadan diğerine daha rahat bir şekilde geçmesini sağlar.
- Google sıralamanıza karar verirken sayfa hızınıza bakar.
- Ziyaretçilerin içeriğinizin yüklenmesini beklerken geçen süreyi azaltır.
- Sitenizden ayrılma oranını azaltır.
Bütün bunları sağlamak için yapabileceğiniz şeylerden bazıları ise şunlardır:
1- Görsellerinizi JPG Formatına Çevirin
Görseller internetin önemli bir parçasıdır. Tüm dokümanlara hayat verirler. Fakat aynı zamanda sayfa hızı konusunda sorun çıkarabilirler. İki örnek vermek gerekirse:
– Bir kullanıcı internetin bağlantısının zayıf olduğu bir noktada tarayıcı açmıştır ve online olarak bir şey satın almak istiyordur. Görsel ağırlıklı sayfaların çoğu bu internet bağlantısı sorunu yüzünden tam olarak açılamayabilir. Bu da kullanıcı tarafında hoşnutsuzluk yaratan bir deneyime neden olabilir.
– Diyelim ki görsel formatının tüm internet tarayıcılara uyarlanabilir bir şey olduğunu bilmiyorsunuz. Web sitenizin daha hızlı yüklenip yüklenmemesi de umurunuzda değil. O halde siteniz yavaş açıldığı için potansiyel müşterilerinizin de kaçmasına neden olmanız da umurunuzda olmamalı.
Unutmayın ki bir fotoğraf makinesinden aktarılan optimize edilmemiş görseller en az 2MB piksel olur. Eğer makinenizden varsayılan büyüklükte bir görsel yüklediyseniz, bu görseller optimize edilmiş görsellerden daha büyük olacaktır.
2- HTTP İstemlerini Azaltın
Web sayfası belgeleri sunucudan toplanan bilgi parçalarından oluşur. Görseller, flash, slaytlar, betikler ve bunun gibi bileşenler tarayıcınıza indirilir. Eğer web sayfanızda sunucunuzdan gelen çok fazla HTTP istemi olursa, sayfalarınızın yüklenmesi ideal süre olan 1.5 saniyeden daha uzun sürer. Bu durumda ziyaretçileriniz sayfanız indirme istemini tamamlamadan sitenizi terk edebilir. Bu sorunu çözmek için şunları yapabilirsiniz:
- Betiklerinizi tek bir betik altında bir araya getirebilirsiniz
- CSS’inizi tek bir stil sayfası altında bir araya getirebilirsiniz
- Satır içi görsellerinizi önbelleğe alınmış stil sayfasında bir araya getirerek HTTP istemlerini azaltabilirsiniz
3- Yeniden Yönlendirmeleri Azaltın
URL yeniden yönlendirmesi zaman alır. Tek bir URL’de ne kadar çok yeniden yönlendirmeniz varsa, bu sayfaların yüklenmesi o kadar uzun sürer. URL yeniden yönlendirmeleri fazladan HTTP istemlerine neden olur, bu da gecikmelere yol açar.
Web sitenizin 301 yeniden yönlendirmeleri olup olmadığını tespit edebileceğiniz Screaming Frog gibi (ücretsiz) araçlar vardır. Bu aracın en iyi özelliği bu değildir ama sunucu tepki durumu kodunu tespit etme bakımından güvenilirdir.
Önemli tavsiyeler:
- Eski URL’lere kesinlikle link vermeyin
- URL’nizin kesin olduğundan ve kullanıcılar tarafından kolay hatırlanabilecek nitelikte olduğundan emin olun
Yeniden yönlendirmelerin Temel Nedenleri
- Çok fazla tarama hatası olan web siteleriyle çalışıyorsunuzdur
- Çok büyük web siteleriyle çalışıyorsunuzdur
- Mevcut bir yeniden yönlendirmesi olan eski bir web sitesiyle çalışıyorsunuzdur.
4- Boş HTTP Etiketlerinden Kaçının
Birçok kişi bunun farkında değildir ama bu durum sanıldığından da çok yaşanmaktadır. Geçersiz HTTP istemlerinin önüne geçmek için boş HTTP etiketlerinizin olup olmadığını mutlaka kontrol etmeniz gerekmekte.
Eğer boş HTTP etiketleri koyarsanız bazı tarayıcılarda şu sorunları yaşayabilirsiniz:
– Chrome ve Safari: Bu tarayıcılar istemi sayfanın kendisinden yapar. HTTP etiketinde belirtilmiş bir yol olmadığından, Chrome bu istemi sayfanın kendisinden yapar.
– Firefox: Bu tarayıcı artık bir sayfadaki boş HTTP etiket koduna bir istem yollamamaktadır. Bu iyi bir işarettir ama bu tarayıcıyı kullananların sayısı da oldukça azdır.
5- Mükerrer Betikleri ve CSS’i Kaldırın
Web sitesi hız optimizasyonu ve sayfa hızı sorununun muhtemel nedenlerinden biri de mükerrer betiklerdir. Bir sayfada tekrar eden kodlar olduğundan, sayfa sunucu üzerinden gereksiz HTTP istemleri gönderebilir. Mükerrer betiklerin neden olabileceği iki tip sayfa hızı yavaşlatması vardır:
- Gereksiz HTTP istemi
- Gereksiz betik çalıştırma
Bu gereksiz HTTP talepleri kullanıcı deneyimini kötü anlamda etkiler. HTML sayfalarının ideal ortalama yüklenme hızı 1.5 saniye olmalıdır. Bunun ötesindeki her süre hız optimizasyonu bakımından sorun olarak kabul edilmelidir.
6- Sonuç
Bu adımları tamamladığınızda websitenizin SEO değeri artacaktır. Dijital pazarlama alanında mutlaka göz önünde bulundurulması gereken hususlardan birisi de sayfa yükleme hızı ve hız optimizasyonu olmalıdır. Hız optimizasyonu bakımından uygulanabilecek tüm yöntemlerde ustalaşırsanız rakiplerinizin önüne geçebilirsiniz.
Eğer teknik bilgiye sahip değilseniz WordPress site hızlandırma hizmeti sayfasından bana ulaşarak site hızlandırma hizmeti alabilirsiniz.
Bu konuda sizden hizmet almayı düşünüyorum.